header2

How I got a Czech Christmas dinner in the middle of Mexico / Cómo conseguí una cena Checa de Navidad en medio de México

flag spanishVersión en Español 

Zuzana Vaneckova, Czech Republic

It was a normal workday in Our Cabana. I and rest of the staff and volunteers were about to have lunch. As usually we asked what we are goning to have, but this time I screamed of excitement when they told us that we will have a potato salad and fried fish. Why I got so excited? This meal is actually traditional Czech Christmas dinner and I didn´t expect to eat it in Mexico.

How do you make a real Czech potato salad? As with every traditional meal, every family has their own version. But honestly speaking, our family recipe is of course the best!

What would you need? (for 4 people)

  • 1/2 k of potatoes
  • 3 carrots
  • 300 g of celery
  • 100 of canned green peas
  • 1 apple
  • 200 g of white yoghurt (without sugar)
  • 2 hard-boiled eggs
  • Pickles
  • Mustard
  • Mayonnaise
  • Salt
  • Pepper
  • 2 bay leaves
  • 5 spoons of vinegar
  1. Wash potatoes and get them boiled with the skin until they are soft
  2. Wash and peel carrots and get them boiled together with celery in water with vinegar, bay leaves, pepper and salt.
  3. Cut at cubes potatoes, carrots, celery, apples, pickles and hard-boiled eggs
  4. Put the base of the salad to the fridge to let it rest overnight
  5. Next day mix white yoghurt, mustard, pickles juice, salt and pepper and add it to the salad.
  6. Leave the salad to rest a bit before serving. In my opinion, it is best the second day

Bon Appetit! or how would we say in the Czech Republic “Dobrou chuť”

Explore the world and come to Our Cabaña, ¡The place where dreams come true! To apply click on the link below:
Volunteers:
http://bit.ly/OCvolunteers
Interships on MK & Communications, Programme or Guest Services:
http://bit.ly/OCinternship

 


VERSION EN ESPAÑOL 

Zuzana Vaneckova, República Checa

 Era un día de trabajo normal en Nuestra Cabaña. El personal, pasantes y voluntarias estábamos a punto de almorzar. Como de costumbre preguntamos qué íbamos a tener en la comida, pero esta vez grité de emoción cuando nos dijeron que sería una ensalada de patatas y pescado frito. ¿Por qué me emocioné tanto? Esta comida es en realidad la tradicional cena checa de Navidad y yo no esparaba poder comerla en México.

¿Cómo se hace una verdadera ensalada checa de patatas? Como con cada comida tradicional, cada familia tiene su propia versión. Pero honestamente hablando, ¡nuestra receta familiar es por supuesto la mejor!

¿Qué necesitarías? (para 4 personas)

  • 1/2 kilo de patatas
  • 3 zanahorias
  • 300 g de apio
  • 100 de chícharos en conserva
  • 1 manzana
  • 200 g de yoghurt natural (sin azúcar)
  • 2 huevos duros
  • Pickles
  • Mostaza
  • Mayonesa
  • Sal
  • Pimienta
  • 2 hojas de laurel
  • 5 cucharadas de vinagre
  1. Lavar las patatas y hervirlas con la piel hasta que se ablanden.
  2. Lavar y pelar las zanahorias y ponerlas a hervir junto con el apio en agua con vinagre, hojas de laurel, pimienta y sal.
  3. Cortar en cubos las patatas, zanahorias, apio, manzanas, pepinillos y huevos duros.
  4. Poner la base de la ensalada en la nevera para dejarla reposar toda la noche.
  5. Al día siguiente mezcle el yogur blanco, la mostaza, el jugo de pepinillos, la sal y la pimienta y añádalo a la ensalada.
  6. Dejar reposar un poco la ensalada antes de servir. En mi opinión, es mejor el segundo día

¡Buen apetito! o como diríamos en la República Checa "Dobrou chuť"

Explora el mundo y ven a Nuestra Cabaña, ¡El lugar donde los sueños se hacen realidad! Haz clic en el siguiente enlace: 
Voluntarias:
http://bit.ly/NCvoluntarias
Pasantes en Comunicaciones, Programa o Servicios al Huésped:
http://bit.ly/NCpasantias

Add comment


Security code
Refresh