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Vegetarian loaf / Pastel de carne vegetariano

we just had this delicious dish for lunch the past week! You have to try it 😊 Ingredients:
  • 2 Cups (408g) of green lentils (rinsed and sorted);
  • 1 Cup (82g) of rolled oats;
  • 2 tbsp ground flax seed plus 5tbsp (75ml) water, whisked until combined;
  • 1 tbsp (15ml) extra-virgin olive oil;
  • 2 medium carrots (finely chopped);
  • 2 celery stalks (finely chopped);
  • 1 large red onion (finely chopped);
  • 6 to 7 large Portobello mushrooms caps (stems and gill removed and (finely chopped);
  • 2 garlic cloves (minced);
  • 2 tbsp (3g) Italian seasoning;
  • 1 Cup and a half (183g) of gluten-free bread crumbs;
  • 1 tbsp (15ml) liquid smoke;
  • 2 Cups (326g) fire roasted tomatoes (divided);
  • Salt and pepper (to taste).
Instructions:
  1. Preheat the oven to 375°F (190°C) and line a 9x5x3 inch (23x13x8 cm) loaf pan with parchment paper.
  2. Combine the flax seed and the water until creamy. Let sit for at least 15 minutes.
  3. In a medium saucepan cover the lentils with water and bring to a boil. Reduce the heat to simmer and cook for approximately 20 minutes, or until soft. Add more water if needed. Drain the excess water in a fine mesh colander, push down on the lentils to get all of the water out. Put the lentils and oats in a food processor and pulse until they’re mostly creamy, you should see bits of pieces of the lentils. Put them in a large mixing bowl.
  4. While the lentils are cooking, in a large skillet, heat the olive oil on medium-high heat. When the oil is hot, add the carrots, celery and onion and sauté for five minutes, stirring once or twice to avoid scorching. Add the mushrooms and stir to combine. Cook for 5 minutes and then add the garlic and Italian seasoning. Stir and cook for 2 minutes. Remove from heat and let cool.
  5. Put the vegetables in the mixing bowl with the lentils. Add the breadcrumbs, flax egg, liquid smoke, 1 cup (163 g) fire roasted tomatoes and salt and pepper to taste. Stir until well combined or use your hands to mix it. Taste the mixture and add more salt and pepper if needed.
  6. Put the lentil loaf mixture in the pan and firmly press it into the pan, make sure it reaches all four corners.
  7. Bake for 1 hour. Remove the loaf from the oven and cut three slices into the loaf and evenly pour the remaining cup (163 g) of tomatoes on top. Don’t drench it, it should just cover the loaf. Bake for 10 minutes, or until the tomato firms up.
  8. Remove from the oven and let it set for ten minutes.

    Ingredientes:
  • 2 tazas (408 g) de lentejas enjuagadas;
  • 1 taza (82 g) de hojuelas de avena;
  • 2 cucharadas de semillas de lino molidas mĂĄs 5 cucharadas de agua (75 ml), batidas hasta que se combinen;
  • 1 cucharada (15 ml) de aceite de oliva extra virgen;
  • 2 zanahorias medianas finamente picadas;
  • 2 tallos de apio finamente picados;
  • 1 cebolla roja grande finamente picada;
  • 6 a 7 hongos Portobello grandes, sin tallos ni branquias, sĂłlo el caparazĂłn finamente picados;
  • 2 dientes de ajo picados;
  • 2 cucharadas (3g) de condimento italiano;
  • 1 taza y media (183 g) de migas de pan sin gluten;
  • 1 cucharada (15 ml) de saborizante a ahumado;
  • 2 tazas (326g) de tomates partidos y asados;
  • Sal y pimienta al gusto.
Instrucciones:
  • Precaliente el horno a 375 ° F (190 ° C) y forre una bandeja de 9x5x3 pulgadas (23x13x8 cm) con papel para hornear.
  • Combine las semilla molidas de lino y el agua hasta que quede una mezcla cremosa. Deje reposar durante al menos 15 minutos.
  • Poner a hervir las lentejas una cacerola mediana con agua. Reduzca el fuego a fuego lento y cocine por aproximadamente 20 minutos o hasta que estĂ©n suaves. Agregar mĂĄs agua si es necesario.
  • Mientras las lentejas se cocinan, en una sartĂ©n grande, caliente el aceite de oliva a fuego medio-alto. Cuando el aceite estĂ© caliente, agregue las zanahorias, el apio y la cebolla y saltee durante cinco minutos, revolviendo una o dos veces para evitar que se queme. Agregue los champiñones y revuelva para combinar. Cocine por 5 minutos y luego agregue el ajo y el condimento italiano. Revuelva y cocine durante 2 minutos. Retirar del fuego y dejar enfriar.
  • Cuando las lentejas estĂ©n listas, escĂșrralas con un colador de malla fina, para eliminar toda el agua. Ponga las lentejas y la avena en un procesador de alimentos y pulse hasta que tenga una mezcla cremosa, deberĂĄ ver pequeños pedazos de lentejas. Ponga la mezcla en un tazĂłn grande.
  • Coloque las verduras en el tazĂłn con las lentejas. Agregue el pan rallado, las semillas de lino molidas, el humo lĂ­quido, 1 taza (163 g) de tomates asados ​​al fuego y sal y pimienta al gusto. Revuelva hasta que estĂ© bien combinado o use sus manos para mezclarlo. Pruebe la mezcla y agregue mĂĄs sal y pimienta si es necesario.
  • Coloque la mezcla en un molde y presione firmemente, asegĂșrese de que llegue a las cuatro esquinas del molde.
  • Hornee por 1 hora. Retire el pastel del horno y corte en tres. Vierta uniformemente la taza restante de tomates en la parte superior del pastel. No lo empape, solo debe cubrir el pan. Hornee durante 10 minutos. Retire del horno y dĂ©jelo reposar durante diez minutos.
  • Retire del horno y deje enfriar.